You are here:

Debitovao izdignut kupe Škoda Enyaq iV

Razmislite malo, deluje da je tokom poslednjih četvrt veka došlo do ozbiljnog preklapanja reči Škodi i liftbek, i to u tolikoj meri da bi mnogi mogli pomisliti da su u pitanju sinonimi. Pa opet, nismo dosad videli opredeljenje Škode ka ovakvom izvođenju u segmentu krosovera. To nisu čak ni kineski modeli Kodiaq GT i Kamiq GT, iako imaju padajuću liniju krova, ipak su karavani.

Juče je i ovde došlo do promene pa smo tako doživeli da vidimo Škodin prvi kupeoliki liftbek. U pitanju je električni automobil koji će nositi ime Enyaq Coupe iV.

U stvari, ovde se radi o masovno proizvedenom derivatu ranih konceptnih automobila Vision E  i  Vision iV, čiji izvorni oblik „fura“ istu liniju krova. Iako je serijska verzija baterijskog vozila s oznakom Škoda Enyaq iV inicijalno debitovao kao tradicionalni karavan, u kupe varijanti poseduje jedinstveni gornji deo školjke.

Ali istovremeno on i dalje nije niži od klasičnijeg brata, već je s visinom od 1.622 mm, za šest milimetara viši od njega. Novo obličje školjke je donelo i za 14 milimetara impresivniju dužinu, pa novajlija tako meri 4.563, dok je širina na koti od 1.879 mm. Taj gabarit nije izmenjen s kupeizacijom liftbeka, a isto važi i za distancu između prednje i zadnje osovine koja je ostala na 2.765 mm.

Deo serijski konfigurisane varijante Coupe jeste i panoramski krovni otvor, a kupeoliki Čeh će se izdvojiti i po tome što se oslanja na naplatke promera 19 inča, umesto osamnaestica koje koristi obični krosover s ovim oznakama. Međutim, ako poželite da uz ovaj liftbek dobijete i laserske farove kao i lažnu masku hladnjaka (samo hladnjak nedostaje, nije maska stvarno lažna) sa 131 LED lampicom, moraćete da se dodatno finansijski isprsite. Ovo ne važi samo za najmoćnije izvođenje, ono s nalepnicom RS.

Zapremina prtljažnika, ona ispod linije ramena je smanjena sa 585 na 570 litara, dok je granica koja deli peta vrata od ostatka donje zone karoserije vidno izmeštena naviše u odnosu na donorski karavan, pa je to uslovilo i preseljenje mesta za registarsku tablicu, pa ona ovde neće kao kod običnog karavana biti na petim vratima, već na odbojniku ispod.

Izgled putničke kabine nije inoviran s izmenama u stilu školjke, ali je kupeolika varijanta lišena prisustva ekrana multimedijalnog sistema dijagonale od deset inča, koji je inače deo standarne konfiguracije regularnog karavana. Umesto njega, po sredini centralne konzole, izdiže se jedinica od 13 inča.

Virtuelni instrumentacioni klaster nudi dijagonalu od skromnih 5,3 inča, ali se uz naknadu može dobiti projekcioni ekran opremljen kompleksom takozvane proširene realnosti. Kupci će birati između nekoliko ponuđenih modifikacija enterijera uključujući i onu s kožnim presvlakama i ekstraktom dobijenim iz maslinovog lišća, vunom ili materijalom dobijenim iz recikliranih plastičnih flaša.

Elegantnija silueta će prijati nečijem oku, dok će se neko možda i gaditi, ali koeficijentu otpora vazduha je sigurno promena prijala. Umesto koeficijenta od Cd 0,255 kod bazičnog izvođenja došli smo do osetno boljih 0,234. Ali, ona verzija s oznakom Enyaq Coupe RS iV (automobil koji na slikama ima zelenu karoseriju) i branicima siledžijskog stila, brojka je ipak viša (0,248).

U svakom slučaju, unapređenje na polju aerodinamike je svakako prijalo i podatku koji otkriva autonomiju vozila. Najpotentnija varijanta po ovom pitanju, u skladu sa „Svetim pismom“ WLTP se šepuri s dometom od 545 km, umesto karavnskih 534 kilometara.

Uobičajeni Enyaq iV je ponuđen u pet modifikacija, ali će Coupe na tržište stići u samo četiri varijante, a paleta neće obuhvatiti izvođenje koje bi bilo jednostavnije od onog s oznakom “50”. Shodno tome, uvodni Enyaq Coupe 60 iV nudi zadnji pogon s električnim motorom koji isporučuje 179 konjskih snaga i trakctionom baterijom kapaciteta od 62 kWh.

Ako krenemo naviše kroz asortiman, doći ćemo do izvođenja Škoda Enyaq Coupe 80 iV, a on se oslanja ne samo na moćniji agregat od 204 konjskih snaga, već i na veći bateriju (82 kWh). Ujedno, ovo je varijetet s najvišom ponuđenom autonomijom.

Sledeća u nizu verzija je ona koja nudi pogon na sve točkove i koja nosi naziv Škoda Enyaq Coupe iV 80x. Snaga dva električna motora ovde raste na ukupno dostupnih 265 „konja“. Da odmah kažemo da je ovde pomenuta cifra ograničena softverskim putem, jer prednji motor može razviti 102 „konja“, dok zadnji isporučuje ranije spomenuta 204 „grla“.

Kako bilo, najviših 306 konjskih snaga je dostupno samo unajprestižnijem izdanju i ono se zove Enyaq Coupe RS iV. Ovako koncipiran krosover leži na 20-inčnim felnama i nudi sniženo ogibljenje sa sportskim ambicijama (za 15 milimetara je bliže tlu u prednjem delu SUV-a, dok je nazad ta brojka 10 mm). Ovakav SUV do „stotke“ stiže za 6,5 sekundi, kada krene iz mesta.

Za razliku od modifikacija s početka palete, ovde je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h umesto na 160 km/h. Uzgred budi rečeno, adut Čeha s nalepnicom RS još uvek nije uvedena u prodaju modela Enyaq, iako je najavljena od starta. Zato sada Škoda smatra da je ovaj krosover, prvi električni RS u gami.

Kupeoliki krosover će se pojaviti na tržištu Starog kontinenta tokom proleća. Originalni Enyaq je isporučen u tiražu od 44.700 primeraka tokom 2021. godine. U smislu ostvarenih prodajnih rezultata, on i dalje kaska za blizanačkim modelom s oznakom Volkswagen ID.4 jer je nemački adut dospeo do 51 hiljade kupaca u Evropi, a isto se može reći i za “ugljeno-vodoničnu” Škoda Kodiaq jer je ona 58 hiljada prodata na tlu našeg kontinenta.

Sada, kada je debitovala i kupeolika modifikacija, očekivano je da električni Enyaq bude sposoban da se po prodajnim postignućima približi Kodiaqu.

Izvor:AutoRepublika