You are here:

LISTA: 10 elektromobila s najdužim dometom

Razvoj tehnologije baterija se odigrava ubrzanim tempom, zapravo brže nego što je to slučaj s automobilima kojima su one namenjene. Moćnije i efikasnije ćelije proizvođačima omogućavaju da značajno poprave performanse svojih pulena.

Ono što je od ključnog značaja za realnu upotrebu je – autonomija. Nikada je nije suviše, a danas neki od električnih „mališana“ mogu da prevale preko 350 kilometara s jednim punjenjem.

Pred nama je lista 10 elektromobila s najdužim dometom, bazirano na WLTP protokolu:

  1. Jaguar I-Pace/Polestar 2

Tehnički, to što su dva modela na desetom mestu znači da na listi ukupno imamo 11 automobila, ali s identičnom autonomijom od 470 kilometara, i Jaguar i Polestar zaslužuju da se nađu u plasmanu. I „Britanac“ i „Šveđanin“ prate sličan obrazac, kombinujući elegantan kupe stajling s elementima terenca. I jedan i drugi model poseduju dva elektromotora i pogon na sve točkove, pružajući solidan prostor za pet putnika. Uz savršen odnos mase po osovinama od 50:50, I-Pace je nešto bolji po pitanju voznih osobina, mada Polestar ne zaostaje mnogo.

  1. Audi e-tron GT quattro

Ovaj atraktivni elektromobil iz Ingolštata je gotovo identičan Porsche Taycanu. Ipak, pažljivo podešavanje je moralo na neki način da ga distancira od „brata“ iz Cufenhauzena, koji više „zove“ na vožnju, dok je Audi nešto „smireniji“. Naravno, to ne znači da GT quattro nije brz, naprotiv. Tandem elektromotora generiše 530 ks u kratkim intervalima (standardno 500 konja), što je dovoljno da performanse budu u skladu s Taycanom 4S, što podrazumeva sprint do „stotke“ za 4,1 sekundu. Poput Porschea, i Audi poseduje bateriju od 93 kWh, ali u slučaju e-trona ona pruža petnaestak kilometara dometa više, za total od 480 kilometara.

  1. Hyundai Kona Electric

Korejski proizvođač je na EV „frontu“ prisutan već više od deset godina, a Kona Electric je dokaz s pogonom na sva četiri točka da se vredan rad isplati. S većom baterijom od 64 kWh, ovaj kompaktni krosover rešava svaku vrstu anksioznosti povezanu s autonomijom, jer uz jedno punjenje može da prevali 482 kilometra.

Naravno, nije među najuzbudljivijim modelima kada je o vožnji reč, ali treba reći da je ona bezbedna i predvidiva. S 204 ks ne pruža neka silovita ubrzanja, ali s obzirom na cenu od četrdesetak hiljada evra, najpriuštiviji je model na listi.

  1. VW ID.4

Poslednja akvizicija u VW-ovoj električnoj paleti u velikoj meri strukturu i hardver deli sa Škodom Enyaq iV i budućim Audijem Q4 e-tron. U 1st Edition izdanju raspolaže s baterijom od 77 kWh i 204 ks, a elektromotor snagu šalje na zadnje točkove, pružajući solidnu autonomiju od 500 kilometara. Nije prostran kao „rođak“ iz Češke, ali VW-ove elegantnije linije i koketiranje s premijum segmentom doprinose validnosti višeg tržišnog pozicioniranja. Jeftinije verzije s manjim kapacitetom baterije će uslediti, kao i modeli s pogonom na sva četiri točka.

  1. Škoda Enyaq iV

Baziran na VW-ovoj modularnoj MEB EV arhitekturi, Enyaq iV će sigurno biti jedan od najtraženijih modela u 2021. Sjedinjujući moderan SUV stil s praktičnošću tipičnoj za Škodu, (prtljažnik zapremine 585 litara) i poslovično razumnoj ceni, češka mašina će biti na listama razmatranja od strane brojnih porodica koje planiraju kupovinu električnog vozila. Ono što je ključno je da kada je opremljen većom baterijom od 80 kWh (postoji i opcija od 60 kWh), Enyaq iV s 204 ks može da prevali 508 kilometara između dva punjenja.

  1. VW ID.3

Bez dileme, nijedan električni automobil nije izazvao toliko pažnje javnosti kao VW ID.4. Mada je Nissan Leaf rodonačelnik segmenta porodičnih „mejnstrim“ elektromobila, Volkswagen je sigurno najvažniji model u toj kategoriji. Razvijen od glave do pete kao baterijski pogonjeno vozilo, ID.3 s motorom postavljenim pozadi, „rasan“ je pripadnik svoje vrste.

Poseduje minimalistički eneterijer, prozračan i okupan svetlošću, pružajući ukomponovanu i uglađenu vožnju. Važan faktor kada je o autonomiji reč veća baterija od 82 kWh, koja pruža domet od 540 kilometara.

  1. Tesla Model X

Sa svojom velikom baterijom od 100 kWh, nimalo ne iznenađuje što je SUV s vratima u vidu galebovih krila tako dobar u prelaženju velikih distanci. Model s Long Range Plus oznakom može da pređe 560 kilometara između dva punjenja, a s obzirom na veličinu baterije, neko bi rekao da podatak razočarava. Međutim, ne treba zaboraviti da je reč o automobilu s pogonom na sve točkove, velike mase, koji može da preveze sedam osoba i do „stotke“ ubrza za 4,4 sekunde. Oni koji su spemni da žrtvuju 13 kilometara autonomije s Performace primerkom, mogu da uživaju u strahovitom sprintu do 100 km/h od samo 2,6 sekundi.

  1. Tesla Model 3

Svetski „električni“ bestseler, ali to ipak nije bilo dovoljno da zasedne za čelo ove liste, mada je blizu, ruku na srce. Najpriuštiviji model Ilona Maska je nezaobilazni tržišni hit, s mešavinom visoke tehnologije, svakodnevne upotrebljivosti i sjajnih brzinskih mogućnosti. Postoji više verzija ovog modela, ali ukoliko kao prioritet stavljate „duge pruge“, onda je tu Long Range Plus model s baterijom od 82 kWh, koji jednim punjenjem može da pređe 580 kilometara.

  1. Ford Mustang Mach-E

Da, da, mnogo je ljudi koji smatraju da je svetogrđe jedan elektromobil nazvati „Mustangom“, a još se uz to radi o SUV-u. Ipak, na drugi pogled, Mach-E zavređuje da bude deo „muscle“ panteona. Za početak, „mišića“ mu ne nedostaje, jer s 350 ks na sva četiri točka, do 100 km/h ubrzava za 5,1 sekundu. Sasvim se dobro i vozi, pruža pristojnu agilnost, dobro prijanjanje i ukomponovanu vožnju.

Doduše, Ford je mogao malo da poradi na kabinskom prostoru koji deluje suviše „jeftino“ za jedan ovakav automobil, mada džinovski info-zabavni tablet u Teslinom stilu pruža tu danas popularnu visokotehnološku impresiju. Kada se odabere verzija s pogonom na zadnje točkove u kombinaciji s većom baterijom od 88 kWh, domet se proširuje na maksimalnih 610 kilometara.

  1. Tesla Model S

Teslin najdugovečniji model kada je o tržišnom prisustvu reč, takođe je i „najdalekometniji“. Konstantna unapređenja i korišćenje „onlajn“ ažuriranja, znače da je Model S sposoban da iz baterija izvuče maksimalnu efikasnost.

„Epilog“ svega je da kada koristi jedinicu od 100 kWh, Long Range Plus obećava prevaljivanje 656 kilometara „iz cuga“. Tesla kaže da to nije sve, jer su u pripremi neke nove stvari. Modelu S nedostaje kvalitet izrade i kvalitet vožnje koji pružaju noviji rivali – osećaj na upravljaču je „tup“, upravljanje inertno a vožnja zna da bude „nervozna“. Međutim, kada je reč o prevaljivanju dugačkih distanci, Model S je još uvek nenadmašan.

Vrele Gume