You are here:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Volkswagen T7 Multivan konačno pred nama

Nova generacija Volkswagenove ikone je konačno pred nama.

Razvoj novog VW T7 smo pratili godinama. Čekanje je sada (gotovo) završeno , jer omiljeni Volkswagenov kombi je oficijelno predstavljen u Multivan formi. Na Transporter ćemo još malo pričekati, ali dobrodošlicu možemo poželeti VW-u T7 2022.

Bez dileme, najveće vesti vezane za novu generaciju su one koje se tiču motorizacije. Po prvi put Multivan dobija „plug-in“ hibridni pogon. Nazvan eHybrid, kombinuje 1,4-litarski TSI s elektromotorom od 85 kW, a zajednički generišu 160 kW (217 ks). Litijum-jonska baterija od 13 kWh je postavljena ispod poda vozila, s tim što je utičnica locirana s desne strane. VW još uvek nije objavio podatke o performansama i autonomiji, ali nas je informisao da je Multivan pogodan za kratke vožnje u urbanom okruženju. Što se menjača tiče, ekskluzivnu opciju za PHEV čini šestostepeni DSG.

Ukoliko ste od onih koji (još uvek) nisu zainteresovani za elektrifikaciju, VW nastavlja s ponudom SUS motora. Odmah na početku, kupci mogu da biraju između 1,5-litarskog TSI sa 136 ks (100 kW), ili 2,0-litarske TSI jedinice s 204 konja (150 kW). Oba motora sagorevaju benzin, dok će turbodizel varijanta (150 ks – 110 kW) biti dostupna sledeće godine. Bez obzira na motor, sedmostepeni DSG je jedina dostupna opcija.

Naravno, suština Multivana je da bude svestrano vozilo, i s tog aspekta T7 ne razočarava. Nešto je veći u poređenju s prethodnikom, s proširenom verzijom koja nudi 4.053 litra korisnog prtljažnog prostora. U igri je i novi, modularni sistem sedenja s individualnim zadnjim sedištima, koja su podesiva i lako uklonjiva.

Ona su deo nove postavke enterijera za koju VW kaže da je „salonska“, s drugim redom sedišta koja se takođe rotiraju za 180 stepeni, formirajući konferencijski aranžman. Multifunkcionalan sto je takođe modularan, s kliznim mehanizmom.

Panoramski krov je opcija, dok će vozač i suvozač znati da cene standardnu digitalnu postavku ekrana. Klaster instrumentacije je dijagonale 10,25 inča, a pridružuje mu se 10-inčni displej info-zabavnog sistema na centralnom grebenu. Ukoliko nekome to nije dovoljno, tu je „head-up“ displej, po prvi put prisutan u jednom VW komercijalnom vozilu.

Kabinski aranžman usvaja minimalistički stajling, ali oplemenjen obiljem napredne tehnologije. Standardna postavka info-zabavnog sistema nosi naziv Ready 2 Discover i uključuje We Connect (bez nadoknade), koji između ostalog uključuje pomoć u slučaju kvara i obaveštenje o statusu vozila. We Connect Plus je dostupan besplatno tri godine, a podrazumeva sve vrste digitalnih servisa poput navigacije, izveštaja o saobraćaju u realnom vremenu itd.

Premijum Harman Kardon audio sistem pruža zvučnu moć  od 840 W, koja se isporučuje putem 14 zvučnika, a tu su i brojni priključci za različite uređaje širom kabinskog prostora.

VW je odlučan da u novi Multivan uključi bezbednosne i sisteme vozačke asistencije. Nemački proizvođač kaže da vozilo poseduje ni manje ni više nego 34 različita sistema koja se odnose na bezbednost, komfor i vozačku asistenciju, uz automatsko kočenje i održavanje vozila unutar vozne trake u standardu. Car2X je komunikacioni sistem uz pomoć kojeg Multivan može da „razgovara“ s drugim vozilima i odgovarajuće opremljenom infrastrukturom, informišući vozača o potencijalnim rizicima. Poluautonomna vožnja je takođe dostupna uz Multivan s Volkswagenovim IQ Drive sistemom nudeći automatski tempomat i asistenciju u održavanju vozne trake.

Cenovnik i dostupnost na tržištu biće objavljeni nešto kasnije.

Izvor:Vrele Gume