You are here:

Njemačka vlada je ove godine potrošila više od tri milijarde evra na subvencije za kupovinu baterijskih vozila

Ogromna brojka koja ipak daje rezultate kada je reč o potražnji za EV modelima i plug-in hibridima u ovoj zemlji. 

Prema zvaničnim podacima reč je o nekih 585.000 prodatih baterijskih vozila u dosadašnjem delu godine, što je daleko bolji rezultat od onog ostvarenog lane. Nemačka vlada je ove godine, kao deo mera protiv uticaja pandemije korona virusa na ekonomiju odlučila da uveća pomoć za nabavku električnih automobila i priključnih hibrida.

Tako nemački kupci EV četvorotočkaša mogu računati na „olakšicu“ do 9.000 evra, dok je za plug-in hibride ona nešto manja i iznosi 6.750 evra. Ovakav sistem subvencija opstaće sve do kraja naredne godine, potvrdili su nadležni u vladi Germanije.

Od 2016. godine kada je startovano sa državnom pomoći za nabavku alternativnih automobila sa nulta/niskom emisijom štetnih gasova, Nemačka je procesuirala i odobrila oko milion subvencije. No, ogromna većina odobrena je u poslednje dve godine, kada je „eksplodirala“ prodaja električnih modela u ovoj zemlji.

Tako su u novembru baterijska vozila imala veće učešće na nemačkom tržištu (34%) nego tradicionalni benzinci (33%). Kada je reč o celoj godini, benzinci imaju udeo od 38%, a BEV modeli ukupno 25%.

Međutim, nemačka vlada već je dobila ozbiljne kritike na račun ogromne potrošnje novca za subvencije, pogotovo zbog plug-in hibrida koje „ekološki osvešćeni“ sve češće ocenjuju kao nedovoljno „zelene“. Stoga će od kraja 2022. godine stupiti na snagu novi sistem subvencija koji će podrazumevati strože uslove za priključne hibride.

Tako će od tog roka subvencije biti odobrene samo za one plug-in hibride koji imaju emisiju ugljen-dioksida manju od 50 grama po pređenom kilometru, a uslov će biti i da su kadri da prevale najmanje 60 km u EV režimu vožnje.

Podsetimo, i vlada Velike Britanije nedavno je pooštrila standard za subvencionisanje kupovine plug-in hibrida. Do te mere su ga pooštrili, da će biti gotovo nemoguće da neki priključni hibrid uopšte dobije olakšicu.

Naime, propisano je da za državnu pomoć pri kupovini baterijskog vozila mogu računati oni potrošači koji žele četvorotočkaš koji je u stanju da prevali najmanje 70 milja (oko 112 kilometara) u EV režimu upotrebe, kao i da ima manju emisiju CO2 od 50 g/km.

Izvor:AutoRepublika