You are here:

12 zanimljivih činjenica o električnim automobilima koje vjerojatno niste znali

Kada je proizveden prvi električni automobil i koliko automobila na struju danas prometuje cestama po svijetu? Kolika je ušteda korištenja električnog automobila i planiraju li vlasnici električnih automobila ponovno kupiti električno vozilo? Koliki postotak vlasnika električnih automobila je uspio u potpunosti potrošiti bateriju i boje li se vlasnici prazne baterije?

Električni automobili donose potpunu promjenu u svijet automobilske industrije. Automobilska industrija mijenja se praktički iz korijena i donosi mnoge nove mogućnost. Posebno su zanimljive atraktivne činjenice koje vežemo uz nove električne automobile. Želite li saznati koje su to atraktivne zanimljivosti svakako nastavite sa čitanjem teksta.

Prvi električni automobil proizveden 1832. godine

Puno vas zasigurno smatra kako su električni automobili nastali prije 20 ili 30 godina, no činjenica je da je prvi električni automobil proizveden davno prije. Godina 1832. bila je godina kada je nastao prvi električni automobil. Robert Anderson je tvorac prvog električnog vozila koje zapravo nije imalo puno sličnosti s današnjim modernim električnim automobilima punim inovativne tehnologije. No, taj je automobil označio početak moderne industrije električnih automobila.

60% manji troškovi korištenja

Prema istraživanjima koja su provedena od strane mnogih agencija, električni automobili u pravilu ostvaruju čak 60% ušteda prilikom korištenja. Za razliku od automobila na fosilna goriva (benzin, dizel, plin) čiji trošak korištenja iznosi oko tri dolara, električni automobili su puno jeftiniji za korištenje i koštaju samo jedan dolar. Dakle, ušteda od 60% nastaje samo na području goriva, a puno je jeftinije i održavanje električnih vozila.

Gotovo svi vlasnici ponovo žele električni automobil

Broj vlasnika i korisnika električnih automobila iz godine u godinu drastično raste, a istraživanja pokazuju kako su vlasnici električnih automobila iznimno zadovoljni svojim vozilom. Prema istraživanjima, čak 96% vlasnika električnih vozila ponovno želi kupiti i koristiti električni automobil.

5% vozača ostalo je prazne baterije

Prema istraživanjima koja su provedena među vlasnicima električnih vozila, pokazalo se kako čak 57% vozača brine o potrošnji baterije, odnosno o tome da će tijekom putovanja ostati prazne baterije. Zanimljivo, 5% vozača električnih automobila već je iskusilo kako je to ostati prazne baterije tijekom putovanja. Iako se to događa rijetko zahvaljujući sve većem broju električnih punionica, valja pripaziti na postotak napunjene baterije prije početka putovanja.

Električna vozila moraju proizvoditi zvuk

Prema EU regulativi koja je donesena 2019. godine električna vozila u Europi moraju stvarati određeni zvuk tijekom vožnje. Regulativa ne ograničava slabost/jačinu zvuka, ali nekakav zvuk mora biti prisutan tijekom vožnje iznad određene brzine. Kakav će zvuk proizvoditi automobili ovisi isključivo o želji proizvođača. Neki električni automobili su glasniji neki tiši, no svi stvaraju određeni zvuk. EU regulativa o posjedovanju zvuka električnih automobila je donesena s ciljem zaštite pješaka i biciklista u prometu.

Koncept za zaštitu ljubimaca u automobilu

Popularni brend automobila Tesla nedavno je predstavio zanimljivu novinu u svojim automobilima. Naime, predstavili su takozvani “Dog Mode” koji štiti kućne ljubimce od pregrijavanja u automobilu. Primjerice, ostavite li kućnog ljubimca u automobilu, automobil će sam regulirati temperaturu i neće dopustiti pregrijavanje u unutrašnjosti vozila. Na taj način spriječiti će se eventualne opasne situacije pregrijavanja koje mogu biti pogubne za kućne ljubimce u vozilu.

Broj električnih punionica premašio benzinske postaje

Statistike iz Ujedninjenog kraljevstva pokazuju kako je broj električnih punionica u Ujedinjenom Kraljevstvu nadmašio broj benzinskih postaja. Dakle, u ovom trenutku u Ujedinjenom kraljevstvu imamo više punionica za električne automobile, nego benzinskih postaja za točenje benzina, dizela i plina.

Zelene tablice za električne automobile

Pojedine zemlje u Europi razmišljaju o uvođenju zelenih tablica (registracijskih oznaka) za električne automobile. Električni automobili puno manje zagađuju okoliš i prirodu te su samim time puno bolji odabir za korištenje u budućnosti. Pojedine zemlje već su krenule s uvođenjem zelenih registarskih oznaka, kako bi se jasno istaknuta vozila za dobrobit očuvanja prirode. Zelene tablice već se koriste u Norveškoj, Kanadi i Kini, a uskoro bi njihova primjena mogla biti aktualna u čitavom svijetu. Primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu već se vode rasprave u parlamentu o skorašnjem uvođenju zelenih registarskih oznaka za električne automobile.

Električni automobili za napajanje kuće

Iako je zamisao da električne automobile punimo kod kuće ili na punionicama, stvari je moguće raditi i u obrnutom smjeru. Naime, pojedini električni automobil mogu puniti kuću električnom energijom. Unutar električnih vozila nalazi se izdržljiva baterija koja može pružiti dovoljno struje za napajanje pojedinih uređaja unutar doma. Električni auto kao izvor energije za kuću posebno je pogodan u slučajevima kada nestane električne energije u kući, odnosno kada padne energetska mreža. Iako je potrošnja baterije u tom slučaju značajna, zanimljivo je znati da vlasnici električnih automobila na raspolaganju imaju i tu opciju korištenja električnog vozila.

Više od 10 milijuna električnih vozila na cesti

Podatak o broju električni vozila na cesti drastično se mijenja posljednjih godina. Prodaja električnih vozila strelovito raste te samim time imamo sve više takvih vozila na cesti. Prema posljednjim podacima, na prometnicama diljem svijeta aktivno je više od 10 milijuna električnih vozila. Dakako, taj podatak ne mora nužno biti točan jer ubrzana prodaja električnih vozila teško može biti kvalitetno popraćena od strane drugih agencija. Streloviti rast prodaje električnih vozila sugerira kako će u kratkom roku prodaja električnih vozila premašiti prodaju klasičnih vozila. Dapače, u nekim se skandinavskim zemljama takav trend već događa i brojke prodaje električnih vozila premašuju brojke prodaje klasičnih vozila.

Proizvodnja el. automobila ovisna o Kini

Iako se čini kako glavni proizvođači novih modernih električnih automobila uglavnom dolaze iz SAD-a ili Europe, činjenica jest da većina električnih automobila zapravo nastaje na području Kine. Prema trenutno aktualnim podacima, Kina drži čak dvije trećine proizvodnje električnih automobila. Samim time, cjelokupno svjetsko tržište električnih automobila itekako je ovisno o Kini. Posebice se to odnosi na proizvodnju baterija koja donosi čak 40% cijene električnih vozila. Europa posljednjih godina nastoji smanjiti utjecaj Kine te gradi i ulaže u nova postrojenja za proizvodnju baterija za električna vozila. Iako je ideja sa sadašnjih 3% udjela doći na 25% do 2028. godine, nekako je teško povjerovati da će se to zaista i dogoditi jer Kina ima itekako velike i napredne kapacitete.

Norveška kao predvodnik električne revolucije

Europa posljednjih godina itekako puno novaca izdvaja za proizvodnju i korištenje električnih automobila. Poticaji koji se dodjeljuju kod kupnje električnih vozila itekako su popularni, a vjerujemo da su u velikoj mjeri utjecali na veliki rast prodaje električnih vozila u našoj regiji. No, naša regija ima još uvijek jako malen postotak električnih vozila na cjelokupnom tržištu. Svjetska predvodnica u području elektrifikacije automobila definitivno je Norveška gdje čak 58% novo kupljenih automobila čine električna vozila. Sjajnu poziciju u elektrifikaciji auto-industrije imaju i ostale skandinavske zemlje, posebice Švedska i Island.

Tesla kao dominantan proizvođač vozila

Iako su posljednjih godina mnogi poznati automobilski giganti predstavili svoja električna vozila, činjenica jest da nitko još uvijek ne može kvalitetno konkurirati popularnom brendu Tesla. Američka Tesla izgradila je veliku popularnost mnogim inovacijama u auto-industriji te zahvaljujući tome suvereno drže svoju poziciju na tržištu električnih automobila. Prema podacima iz proteklih godina Tesla drži više od 50% cjelokupnog tržišta elektroautomobila, što donosi sjajnu zaradu i nove mogućnosti za investiranje u poboljšanje rada električnih automobila. Tesla sve češće traži partnere diljem svijeta, posebice u Kini, kako bi njihova vozila postala cijenovno što pristupačnija mnogim kupcima. Primjera radi, u 2017. godini Tesla je prodala oko 140.000 modela 3S vozila.

Nizozemska predvodnica u broju el. punionica

Za daljini uspješni razvoj tržišta električnih automobila iznimno je važno razviti kvalitetnu popratnu infrastrukturu. Posebice se to odnosi na električne punionice automobila koje trebaju postati širom dostupne velikim masama vozača, kako bi isti u svakom trenutku mogli napuniti svoje električno vozilo. Predvodnica po broju električnih punionica za automobile trenutno je Nizozemska gdje je dostupno čak 40.000 javno dostupnih električnih punionica. Dakako, brojka punionica u Nizozemskoj i širom Europe strelovito raste što će doprinijeti daljnjoj popularizaciji električnih automobila.

Električna vozila teže se prevrću na krov

Mnogi novi korisnici skeptični su prema kupnji električnih vozila, bez obzira što činjenice pokazuju da električna vozila donose mnoge benefite vozačima. Prije svega, značajna je ušteda u cijeni potrošnje energenta, ali i kod samog servisa vozila. S fizičke strane, električna vozila imaju niže težište zbog pozicije baterije te su samim time nešto stabilnija na prometnicama, u odnosu na klasična vozila. Istraživanja su pokazala kako se električna vozila teže prevrću na krov te su samim time mogućnosti težih stradavanja vozača manje. Ipak, to ne znači da će vozači električnih vozila stradavati manje jer u konačnici sigurnost vozila ipak najviše ovisi o voznim sposobnostima vozača i pridržavanju propisanih pravila vožnje.

Električna vozila za vozače kratkih relacija

Broj električnih vozila na prometnicama iz godine u godinu raste, no postotak je još uvijek dosta nizak u odnosu na klasična vozila na goriva. Prema aktualnim podacima, svega 1 od 250 vozila na prometnicama je električno. To konkretno znači da sektor električnih vozila ima udio od nešto više od 2% na globalnoj razini. Postotak električnih vozila varira od države do države, a poprilično je velik u Kini i skandinavskim zemljama. Električna vozila isplativa su investicija za vozače koji dnevno rade manje od 350 km. Naime, prosječna baterija vozila može izdržati upravo do 350 km dometa nakon čega je potrebno njezino punjenje. Standardno punjenje baterije u prosjeku traje od 4 do 15 sati čime su djelomično ograničene mogućnosti bezbrižne vožnje. Stoga, radite li manje od 350 km dnevno i želite ostvariti uštede na potrošnji goriva – električni automobili odličan su izbor za vas.

Piše: Marko Županić